pieskimarleski@gmail.com

czwartek, 2 grudnia 2010

coś na rozgrzewkę?

proszę bardzo:


to nalewka malinowa. Jakieś dwa miesiące temu. Teraz wygląda zupełnie inaczej :)




Ponieważ teraz nie ma malin - nie będę drażnić przepisem. Na szczęście jest coś innego! Zaczyna się sezon na pomarańcze!!! Czyli nalewka z pomarańczy. Jak ktoś ma ochotę - podaję receptę - sama dostałam więc chętnie się dzielę. Najwspanialsze w przepisie jest to, że już po dziesięciu dniach mamy boski napój gotowy do wypicia. Czyli jeszcze można zdążyć przed Świętami :)

Nalewka z pomarańczy:

Najpierw szukam smacznych i soczystych owoców. Jeśli już są używam:
1 pomarańczy
1 litra spirytusu
1 litra mleka (może być zwykłe uht, ale takie bardziej tłuste)
1 kilograma cukru kryształu
1 laski wanilii

Owoc kroję, wanilię rozcinam wzdłuż, razem z pozostałymi składnikami wrzucam do słoja. Mocno zakręcam by spirytus się nie ulotnił. Przez dziesięć dni codziennie potrząsam i czaruję. Jedenastego dnia potrząsam raz jeszcze, filtruję przez papierowe filtry do kawy i gotowe.
Nie sposób opisać jak aromatyczne i bajeczne jest to cudo. Aha, nalewka po przefiltrowaniu jest klarowna jakby nigdy mleka nie spotkała, mniej więcej taka:


To resztka z kreteńskich pomarańczy. A tak przy okazji - takich pomarańczy jak żyję nie widziałam - skórka blada, miejscami zielonkawa, a środek mocno pomarańczowy, słodki, soczysty jak nic na świecie!!! A jakie konfitury były! Niestety BYŁY :(
Życzę powodzenia i smacznego, to naprawdę niesamowity napój, pachnie latem, a jak świetnie brzmi z lodami... Ach!

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Może i mleko w takim wydaniu mi posmakuje. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, właśnie wczoraj nastawiłam. Jakąś dużą ilość. Zdaje się, że dzień przed Wigilią spędzę na filtrowaniu nalewki! A dziś zaczynam zabawę z konfiturami pomarańczowymi. Aha, jeśli chodzi o owoce - polecam takie z naklejką "P" - sprawdzone od trzech lat, to podobno odmiana, która nazywa się "platinum". Mają grubą skórkę, ale są pyszne (słodkie i soczyste) w każdej postaci, także nie przetworzonej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już część składników na tę nalewkę kupiłam. Jutro muszę jeszcze poszukać laski wanilii, bo w moim osiedlowym sklepie nie było. Już nie mogę się doczekać degustacji:))

    OdpowiedzUsuń